Upotreba olova u lovu i ribolovu

Olovo je pronađeno kod raznih vrsta gmazova i vodozemaca. Osobito su pogođeni predatori i oportunističke vrste koje se hrane raznolikim plijenom i leševima. Rezultati: kornjače s olovom imaju smanjenu plodnost, daju manje jaja i više deformiranih potomaka u leglu.

preuzeto sa: HYLA

Američka agencija za geološka istraživanja upozorila je 11. 7. 2008. na probleme s olovom. Tehničko izvešće o kontaminaciji olovom u SAD-u koje je ovdje sumirano, izrađno je u skladu s strukom na zahtjev društva za zaštitu prirode - TWS i Američkog ribolovnog društva AFS. Ovaj pregled teme sumira dostupna znanja i istraživanja vezana uz kontaminaciju olovom kako bi se javnosti približili rezultati znanstvenih istraživanja i upotrijebili u programima zaštite prirode.

Milijuni kilograma olova koriste se prilikom lova, ribolova i u streljaštvu. Prema izvješću, sve ovo olovo završava u okolišu i svake godine ugrožava život i opstanak raznih vrsta životinja.

Olovo je metal bez neke korisne uloge u biološkim sustavima, a korištenje u gorivu, bojama, pesticidima i konzervama za hranu se sve više smanjuje. Iako je olovna municija u SAD-u zabranjena za podvodni ribolov 1991. godine, još se koristi za lov divljači, streljačke sportove i u ribolovu.

Brojna istraživanja su dokumentirala različite učinke lova na životinje, osobito ptice močvarice i predatorske vrste poput orlova i sokola, no potpuna informacija o utjecaju na divlji život zahtjeva još podataka te su mnoga istraživanja u procesu. Izloženost olovu zbog pojedene sačme, metaka i tereta za plovke je zabilježena i kod gmazova, a istraživnja su pokazala i učinke trovanja kod malih sisavaca u blizini mjesta na kojima se puca.

Pokazano je da se na lovištima ispuca do 400,000 pucnjeva po hektru. Polja pojedinačnih raspona u kojima se puca dosežu 1,5 to 23 tone sadržaja olovne municije godišnje. Ukupne površine na kojima se puca u SAD-u dosežu više od 80.000 tona ispucane olovne municije. Iako još ne postoje precizne procjene za utjecaj izgubljenih tereta plovaka u ribolovu, zna se da se svake godine u SAD-u proda oko 4.382 tone olovnih tereta za plovke.



USGS stručnjaci za pitanje žive u biološkim sustavima dr. Barnett Rattner i Chris Franson ističu da je opasnost za divlje životinje najizraženija u slučaju da progutaju ispucane metke i sačmu ili teret za plovke. To se dešava ili direktno, ili preko ranjenog ili mrtvog plijena.

Prema Rattneru, “Znanost je puna dokaza da pojedeno olovo iz sačme ili tereta za plovke može biti smrtonosno za ptice. Opseg trovanja određenih vrsta, kao što su sove, orlovi i kalifornijski kondori i labudovi je zapanjujuć. Početkom srpnja 2008. država Kalifornija odredila je ograničenje uporabe olovne municije na područjima na kojima obitava ugroženi kalifornijski kondor, zbog takvog devastirajučeg utjecaja tog metala.”

Trovanje olovom uzrokuje problematične promjene u ponašanju, fiziološkim i biokoemijskim procesima, a često i smrt. Stopa smrtnosti je često dovoljno visoka da utječe na stanje populacije vodozemaca, gmazova ili malih sisavaca izloženih olovu. Iako i ribe nerjetko progutaju olova, udice i mamce, smrtnost je kod njih najčešće vezana uz ozljedu, gubitak krvi i izloženost zraku i iscrpljenost, za razliku od ostalih životinja koje stradavaju zbog toksičnih efekata.

Olovo od ispucane municije i izgubljenih tereta plovaka tek se u određenim okolišnim uvjetima polako rastvara i ulazi u podzemne vode. Tako onečišćene vode su opasne za biljke, životinje, nekad i za ljude, a zabilježene su na lokacijama koje se redovito svake godine koriste za lov.



Istraživanje trovanja olovom se uglavnom usredotočilo na utjecaj na ptice. Nekoliko je studija pokazalo da je zabrana korištenja olovne municije za lov pataka u sjevernoj Americi povoljno utjecala na smanjenje trovanja olovom kod močvarica. No, terestrički plijen, kao što su grlice i prepelice, te ptice grabljivice još su izložene trovanju olovom.

Neke su države već zabranile ili ograničile uporabu olovne municije, dok ostale to pitanje razmatraju. Prema izvještaju istraživanja, u sjevernoj Americi, ali i drugdje, dostupne su sigurne alternative za olovo u municiji i ribolovu.

Autori izvještaja su zaključili da je potrebno bolje razumijevanje toksičnosti i opsega trovanja olovom kod gmazova, ali i kod močvarica, osobito kad je u pitanju olovo porijeklom iz ribolova. Također su primjetili da je potrebno detaljno znanje o težini ove problematike u drugim državama.

preuzeto sa: HYLA
Linkovi na tekstove o uticaju olova na živi svet