Bazen 2008.

Ove godine slična postavka kao prošle godine. Jedna od novina je debeo sloj novina na kosini ispod dna bazena, zbog nivelacije. Površina vode je celim obimom podjednako udaljena od ivice, tako da je bazen maksimalno napunjen.
Cure, Maja, Nataša i Anja dobile su društvo, mužjaka doBricu (star godinu dana i dug 10 cm). Postao je agresivan prema drugom mužjaku sa kojim je delio smeštaj, pa je morao da bude udomljen kod nas. Odlično se slažu, po ceo dan se udvara Anji koja ga totalno ignoriše. Fetiš su mu zadnje noge i kada god može gricne neku koja mu je ispred nosa.

Grane za sunčanje plutaju, a pričvršćene su nitima najlona za objekte pored bazena. Da ne bih menjao vodu napravio sam sistem da vodovodska voda curi u bazen non-stop dok višak vode ide u kanalizaciju preko prelivnika. Tako postoji stalni protok vode od oko 30% zapremine nedeljno.

Celog leta imali smo u gostima Džeon, mladunca kornjače, ljubimaca ćerkine drugarice koji inače živi u "bubregu". Nije bilo nikakvih posebnih napada drugih kornjača na nju, a ona je bila poprilično vešta i hrabra u uzimanju svog dela hrane, što zna da bude čupavo kada svi krenu na isti komad. Najživahnija je od svih, po ceo dan bi pedalala skupljajući lisne skakavce koji bi sa drveta iznad bazema pali u bazen.

Na proleće smo iz obližnjeg jezera uzeli dvadesetak punoglavaca. Deca su uživala gledajući kako rastu i metamorfoziraju u minijaturne žabe. Poslužile su i za organizovanje časa iz predmeta "Čuvari prirode" u ćerkinom odeljenju (1. razred OŠ). Početkom leta polovinu smo vratili u jezero, a drugom polovinom su se pogostile kornjače. Kao punoglavci strugale su alge, kad su im narasle noge jele su i larve komaraca, a po izlasku na kopno prešle su na lisne vaši.

Sredinom leta upecali smo dosta sunčanica (Lepomis gibbosus) i par smuđeva. Većinu smo spremili u zamrzivač kao hranu za kornjače, a ove na slici smo putili u bazen. Smuđevi su "stidljivi" i "plašljivi" kad je ishrana u pitanju i ubrzo smo ih vratili u jezero. Sunčanice su sjajne za držanje sa kornjačama i svakome bi ih preporučio. Ne daju na sebe, grabežljive su i interesantne za promatranje. Vremenom su počele jesti hranu kornjača i postale su im konkurencija.

Danas je 11.oktobar i po ugledu na prošlu godinu Nataša i Anja su dobile poslednji regularan obrok. Maja i doBrica nisu hteli jesti. Iako je izjutra 10 C, aktivne su i vrebaju svaki zrak Sunca da se ogreju. Za otprilike mesec dana planiram da ih premestim u smeštaj za brumaciju. Džeon se vratila u "bubreg" i uživa u centralnom grejanju, očekujemo je opet kod nas u poseti idućeg leta.

Aleksandar Stanikić, 2008.