Nadzemni bazen za kornjače 2007.

Ovaj smeštaj je napravljen u nedostatku vremena i velikoj potrebi da se što pre kornjačama omogući boravak u dvorištu u što većem prostoru, a da se uloži toliko novca da nije šteta ako i ne uspe. Prethodno su neke kornjače brumirale tokom zime. Na kraju je ispalo više od očekivanog.



Okruglog je oblika, kornjace imaju širine plivati u svim pravcima. Pogodan je za betonirane prostore gde se ne može kopati. Iako mi se činilo da će ga kornjače možda lako oštetiti kandžama to se nije desilo. Ispod je postavljena folija za laminat kako bi se dodatno smanjila mogućnost oštećenja dna usled udarca tvrdim predmetom. Dno je elastično i jako, ali jači udarac bi svakako doveo do ostećenja materijala, te curenja vode iz bazena.

Bazen: Intex Ocean Snapset Pool 6'
Prečnik: 183 cm.
Visina: 38 cm.
Dubina vode: 32 cm.
Zapremina vode: 800 l.
Veličine kornjača (SCL): 7cm, 9cm, 13cm.
Filter: uradi sam, biološki, 25 l, pumpa atman AT-105 2000 l/h.



Na dnu su postavljeni krupni oblutci, panj i granje. Deo veće grane na površini je služio kornjačama za sunčanje. Ćerke i supruga su dodale svoj pečat ukrašavanjem prostora bazena.

Vršene su parcijalne zamene vode, sporadično, vodom iz dečjeg bazena koji se nalazio pored ovog od kornjača. Filter ispuna je isprana jednom za celu sezonu, a detrit sa dna je izbacivan mrežicom u nekoliko navrata.

Najveća kornjača se prilično "smotano" vraćala u vodu sa debla. Silazila je često unazad i pri tome zadnjom ivicom plastrona udarala o kamenje ispod nje. Oklop se na tom mestu malo izlizao i da nije bilo kamenja verovatno bi stradalo dno bazena. Ovo se da rešiti prigodnijim postavljanjem površine za sunčanje ili većom dubinom vode.



Kornjače su u bazenu bile od 20.juna do 17.novembra, da bi sa zahlađenjem prirodno ušle u brumaciju, a zatim su prenete u hladnu prostoriju. Bazen je ostao vani, iako je planirano da se isprazni i spakuje za iduću sezonu. Voda se zaledila, a bočne stranice su postale krte na niskoj temperaturi te su pukle pri slučajnom udarcu lopate za sneg. Inače udarci u stranice nisu problem kada nije hladno, stranice su dovoljno savitlljive i mogu se savijati radi pražnjenja vode.

Ima i drugih mogućnosti za uređenje ovakvog bazena, što ću verovatno realizovati naredne sezone.

Aleksandar Stanikić, 2008.