Početak - Maja 2006.

Maju (Trachemys scripta elegans) smo kupili u pet šopu kada je imala oko 3.5 cm dužine. Prethodno smo se informisali o njenim potrebama na kornjace.hr.

Odlučili smo se za zelenu plastičnu posudu od oko 60 l (nekada je služila za kupus ribanac). Kopno smo napravili od kamenja. Filter je bio unutarnji - motorna glava sa sunđerom. Cela postava je bila u dvorištu i Maja je od prvog dana uživala u suncu.

Jedan dan je imala mesni obrok (npr. kupovni štapići, sušeni tubifeks, gliste, ribu), a drugi dan biljni (npr. šargarepa, maslačak, lisni "puding", zrno žitarica, brokoli, pečurke). Parčiće sipine kosti je dobijala sporadično. Gupike (Poecilia reticulata) su bile uz nju od samog početka, pojela bi koju s vremena na vreme. Larve mušica su joj bile dodatna poslastica, kada bi ih iščeprkala sa dna. Dok smo bili na odmoru drugi su je hranili i za dve nedelje je toliko porasla da sam rešio da joj smanjim dnevni obrok na veličinu od 1/3 glave.

Prezimila je u stanu, sa lampom za sunčanje i kapima vitamina D3 umesto UVB zraka. Zimska temperatura vode je bila 23 C. Veštačke biljke, mahovina po kamenju, živi jezerski puževi i krupni obluci su činili dekoraciju. Kada je ćerka jednom prilikom sela u Majin apartman, a srećom nije bilo žrtava usled obrušavanja kamenja koje je činilo kopno, zamenili smo kameno kopno panjem. Na proleće je sa kornjačama Anjom i Natašom (koje su zimu provele brumirajući u podrumu) prešla u dvorišni bazen.

Naglasio bih još jednom da smo se informisali o njenim potrebama pre nego što smo je uzeli.

Osnovne karakteristike Majinog odgoja u prvih 6 meseci su:
-količina dnevnog obroka: 1/2 do 1/3 glave,
-ishrana 50% meso i 50% bilje, sa akcentom na raznovrsnost,
-akvaterarij bez poklopca,
-temperatura vode 23 C,
-zamena polovine vode na mesec dana,
-ribe kao indikator kvaliteta vode,
-vitamin D3 kao dodatak ishrani preko zime,
-sipina kost kao dodatni izvor kalcijuma.

Aleksandar Stanikić, 2008.